Kemasyhuran Candi Borobudur Di Mata Dunia

Borobudur minangka candhi Budha Mahayana abad kaping 9 ing Kabupaten Magelang, ora adoh saka kutha Muntilan, Jawa Tengah, Indonesia. Iki minangka kuil Buddha paling gedhe ing saindenging jagad. Kuil iki duwe sangang platform sing ditumpuk, enem alun lan telu bunder, paling ndhuwur karo kubah tengah. Dihiasi 2.672 panel relief lan 504 patung Buddha. Kubah tengah diisi karo 72 patung Buddha, sing saben lungguh ing njero stupa kothong. Dibangun ing abad kaping 9 nalika pamaréntahan dinasti Sailendra, desain candhi ngetutake arsitektur Buddha Jawa, nggabungake pemujaan leluhur Indonesia lan konsep Buddha kanggo nggayuh Nirvana. Candi iki nuduhake pengaruh seni Gupta sing nuduhake pengaruh India ing wilayah kasebut, nanging cukup akeh adegan lan unsur asli sing diselarasake kanggo nggawe Borobudur dadi khas Indonesia. Monumen kasebut minangka papan pamujaan kanggo Buddha lan papan ziarah kanggo umat Buddha. Perjalanan jamaah diwiwiti saka dhasar tugu lan ngetutake dalan ngubengi monumen kasebut, munggah ing ndhuwur sadawane telung level simbolik kosmologi Buddha: Kamadhatu (jagad kekarepan), Rupadhatu (jagad wujud) lan Arupadhatu (jagad tanpa wujud). Monumen kasebut nuntun para peziarah liwat sistem tangga lan koridor sing amba kanthi 1.460 panel relief narasi ing tembok lan balustrade. Borobudur duwe salah sawijining ensembel Buddha lan paling lengkap ing donya. Candi Borobudur : Peninggalan Nabi Sulaiman Di Tanah Jawa Indonesia?

Bukti nuduhake manawa Borobudur dibangun ing abad kaping 9 lan banjur ditinggal sawise pengaruh kerajaan Kraton Hindhu ing Jawa ing abad kaping 14 lan konversi wong Jawa dadi Islam. Pengetahuan dununge ing saindenging jagad diwiwiti ing taun 1814 dening Sir Thomas Stamford Raffles, banjur dadi panguwasa Inggris ing Jawa, sing dikandhani dununge dening warga Indonesia asli. Borobudur saiki wis dilestarikan liwat pirang-pirang perbaikan. Proyek restorasi paling gedhe ditindakake ing antarane taun 1975 nganti 1982 dening pamrentah Indonesia lan UNESCO, banjur dhaptar monumen kasebut minangka Situs Warisan Dunia UNESCO. Borobudur minangka kuil Buddha paling gedhe ing saindenging jagad, lan pangkat karo Bagan ing Myanmar lan Angkor Wat ing Kamboja minangka salah sawijining situs arkeologi paling misuwur ing Asia Tenggara. Borobudur tetep nuntut ziarah, karo umat Buddha ing Indonesia ngrayakake Dina Vesak ing tugu kasebut. Borobudur minangka salah sawijining obyek wisata sing paling akeh dikunjungi ing Indonesia. Kemasyhuran Candi Borobudur Di Mata Dunia.